Roding tuinen

Mediterraanse tuinen leren lezen

Geplaatst op

Mediterrane tuinen hebben een uniek karakter en worden gekenmerkt door een combinatie van elementen die typerend zijn voor de landen rond de Middellandse Zee, zoals Spanje, Italië, Griekenland en Marokko. In deze regio’s hebben de geografische ligging, het klimaat en de historische invloeden geleid tot een specifieke tuinstijl die wordt geassocieerd met de mediterrane levensstijl.

Natuurlijke materialen

Een van de meest opvallende kenmerken van mediterrane tuinen is het gebruik van natuurlijke materialen. Vaak wordt er gebruik gemaakt van lokale steensoorten, zoals kalksteen of terracotta, opsluitbanden, die niet alleen duurzaam zijn, maar ook goed passen bij het landschap en de omgeving. Deze materialen worden vaak gecombineerd met houten elementen, zoals balken en luiken, die zorgen voor een warme en rustieke uitstraling.

Bescherm jezelf met schaduwrijke plekken

Daarnaast spelen de klimatologische omstandigheden een belangrijke rol in het ontwerp van mediterrane tuinen. Vanwege het warme mediterrane klimaat, waarin hete zomers en milde winters voorkomen, zijn deze tuinen vaak ontworpen met het oog op natuurlijke ventilatie en het bieden van schaduw. Dit wordt bereikt door middel van overdekte terrassen, veranda’s en loggia’s die bescherming bieden tegen de zon, maar tegelijkertijd de mogelijkheid bieden om te genieten van de buitenlucht.

Platte daken en binnenplaatsen

Mediterrane woningen hebben ook vaak kenmerkende dakconstructies. Dat wil zeggen: een plat dak met terrassen en binnenplaatsen, deze zijn gebruikelijk, waardoor bewoners kunnen genieten van buitenruimtes en een panoramisch uitzicht op de omgeving. Daarnaast worden er vaak rode dakpannen gebruikt, die niet alleen functioneel zijn, maar ook bijdragen aan het traditionele en charmante uiterlijk van deze tuinen.

Ontspannen leven

De indeling van mediterrane tuinen is vaak gericht op het bevorderen van een ontspannen en sociaal leven. Ze hebben doorgaans een open plattegrond die de verschillende delen met elkaar verbindt. Hierdoor wordt de interactie tussen familieleden en gasten bevorderd, wat een belangrijk onderdeel is van de mediterrane cultuur.

Traditionele decoraties

Bovendien zijn mediterrane tuinen vaak versierd met traditionele elementen en decoratieve details. Mozaïektegels en kleurrijke keramiek worden vaak gebruikt voor vloeren, trappen en muurdecoraties. Smeedijzeren hekwerken, balkonrailingen en lantaarns voegen een vleugje elegantie toe aan het geheel. Mediterrane tuinen worden gekenmerkt door het gebruik van natuurlijke materialen, de integratie van buiten- en buitenruimtes, kenmerkende dakconstructies, een open plattegrond en decoratieve details. Ga daar dus lekker mee aan de slag.

Gerelateerde berichten

Over ons

We inspireren je met onze blogs. Lees ze allemaal en wordt een master in het ontwerpen van je tuin.

Contactgegevens

Via info @ roding tuinen.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden